vineri, 20 noiembrie 2009

Voteaza! E dreptul tau de a alege!

In acest an, in Romania, au loc alegeri prezidentiale. Scopul alegerilor prezidentiale este acela de alegere, prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, a unui presedinte al tarii. Pentru alegerile prezidentiale din 22 noiembrie 2009 au fost admise 12 candidaturi la Presedintie.

Cu ocazia alegerilor prezidentiale 2009 va fi organizat si un referendum national in cadrul caruia cetatenii romani vor avea optiunea de a raspunde la doua intrebariprin Da sau Nu, aplicand stampila votat pe casuta aferenta din buletinul de vot.

Referendum national 2009;

  • Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral in Romania?
  • Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300?

Informatii pe scurt cu privire la alegeri.

  • Presedintele este ales pentru 5 ani.
  • O persoana are nevoie de 200.000 de semnaturi de sustinere, din partea cetatenilor romani pentru a putea candida la functia de presedinte al tarii, indiferent de faptul ca acesta candideaza ca independent sau nu.
  • Pentru a castiga alegerile din primul tur, un candidat, trebuie sa obtina majoritatea voturilor persoanelor inscrise in listele electorale.
  • Daca nici un candidat nu obtine majoritatea voturilor in primul tur, se organizeaza turul doi, in care, vor merge primii doi candidati, in ordinea voturilor obtinute in primul tur.
  • In turul doi este declarat castigator candidatul care obtine cele mai multe voturi.
  • Conform Constitutiei, numarul maxim de mandate la functia de presedinte al tarii, pe care il poate primi o persoana este de doua.
  • Presedintele ales isi exercita mandatul din momentul in care depune juramantul pana in momentul depunerii juramantului de catre noul presedinte ales.
  • Perioada de exercitare a mandatului poate fi prelungita in conditii speciale, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa.
Stiati ca:

Biroul Electoral Central a admis 12 candidaturi la Presedintie, ale caror semnaturi de sustinere ajung la 8.388.419, adica aproximativ jumatate din populatia cu drept de vot a Romaniei.

Astfel, in cursa pentru prezidentiale au intrat, potrivit informatiilor puse pe siteul BEC, (intr-o ordine alfabetica) Crin Antonescu - PNL (1.615.556 semnaturi), Traian Basescu – independent sustinut de PDL (1.712.950 semnaturi), George Becali - PNG (256.646 semnaturi), Remus Cernea - Partidul Verde (210.346 semnaturi), Mircea Geoana - Alianta PSD+PC (2.536.506 semnaturi), Ovidiu Iane - Partidul Ecologist Roman (221.757 semnaturi), Kelemen Hunor - UDMR (284.949 semnaturi), Constantin Rotaru - Partidul Alianta Socialista (242.606 semnaturi), Corneliu VadimTudor - PRM (346.510 semnaturi), .

Dintre independenti au intrat in cursa: Gheorghe Eduard Manole (273.000 semnaturi), Sorin Oprescu (400.215 semnaturi) si Constantin Ninel Potarca (287.378 semnaturi).

Alte 15 candidaturi pentru alegerile prezidentiale din 22 noiembrie 2009 au fost respinse.

Unde sunt secţiile speciale din Capitală

La secţiile speciale din Capitală vor putea vota nu doar turiştii, ci şi cei câteva sute de mii de alegători care lucrează şi locuiesc în Capitală, deşi nu au reuşit să obţină aici nici măcar viză de flotant, cărţile de identitate fiindu-le eliberate de autorităţile din localităţile în care s-au născut. Astfel:

În sectorul 1 vor fi cinci secţii speciale: la Gara de Nord, Aeroportul
Băneasa, la Şcoala Generală nr. 1 (Str. Atelierului, nr. 25), Colegiul Tehnic
Media (str. Jiului, nr. 163) şi la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (bd. Mărăşti, nr. 59).

În sectorul 2 vor fi trei secţii speciale: la Gara de Est (Obor) şi la Căminele studenţeşti nr. 3 şi 4 (str. Inginerilor, nr. 11 şi respectiv, nr. 29). Şapte secţii vor fi organizate în spitalele din sectorul 3 şi la Căminul de bătrâni nr. 5 (Calea
Vitan, nr. 267-269).

Şi în sectorul 4 vor fi amenajate tot trei secţii speciale: la Autogara Filaret, în campusul Universităţii „Spiru Haret” şi la Spitalul „Bagdasar- Arseni”.

Sectorul 5
va avea o singură secţie specială - la Facultatea de Drept.

În sectorul 6, în schimb, vor fi amenajate 15 secţii: 14 - în campusurile şi căminele studenţeşti şi una la Spitalul „Panait Sârbu”.


INTERVALUL ORAR
. Secţiile de votare se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Pentru cele din străinătate va fi luată în calcul ora locală a fiecărei ţări.

UNDE VOTĂM
. Turiştii îşi vor putea exprima opţiunea electorală şi pe liste suplimentare, la secţiile special organizate pentru ei în gări, autogări, în campusurile universitare, dar şi în spitale sau cămine de bătrâni.

SANCŢIUNI
. Şpaga electorală se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Niciun comentariu: